Home
  Προσεχώς

6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» | Πρόγραμμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου
«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»
29 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2022

Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου της Σύρας, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού.

Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά όχι μόνο στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, ξεχώρισαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυίες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα αναφέρονται στο διηνεκές. Παναγιώτης Τούντας, Κώστας Σκαρβέλης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κώστας Καρίπης, Βαγγέλης Παπάζογλου, Σταύρος Παντελίδης, Σπύρος Περιστέρης, Απόστολος Χατζηχρήστος, Γιάννης Δραγάτσης, Γιάννης Παπαιωάννου, Γιάννης Εϊτζιρίδης αλλά και αξεπέραστοι μέχρι και σήμερα ερμηνευτές όπως η Ρίτα Αμπατζή, ο Γιώργος Κάβουρας, ο Δημήτρης Νούρος, ο Αντώνης Διαμαντίδης, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Κώστας Τσανάκος, ο Βαγγέλης Σωφρονίου, ο Ζαχαρίας Κασιμάτης. Όλοι τους “Τιτάνες”.

Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Μικρασιατικής Σχολής προσαρμόζονται και εντάσσονται στο νέο ρεύμα που δημιουργεί η λεγόμενη «Πειραιώτικη» Σχολή με πρύτανη το Συριανό. Το Μάρκο Βαμβακάρη που το παίξιμο του, οι φόρμες και το ύφος του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του τεράστιου οικοδομήματος της λαϊκής μας μουσικής. Ένα οικοδόμημα που βάλλεται κατά καιρούς από στοιχεία και ήχους ξένα προς τη γνησιότητα και τη λειτουργικότητά του, αλλά και από τη show biz που δείχνει την αποστροφή της στο αυθεντικό λαϊκό στοιχείο θεωρώντας το μίζερο και ξένο προς τις ανάγκες της. Αποτέλεσμα αυτού είναι το λεγόμενο «ρεμπέτικο» να είναι ιδιαίτερα προσφιλές στη διανόηση και πολύ λιγότερο αγαπητό στο λαϊκό κοινωνικό περιβάλλον που θα περίμενε κανείς να αποτελεί το φυσικό του χώρο, αφού το τελευταίο είναι αυτό που χειραγωγείται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με το περιβάλλον της διανόησης.

Η αλήθεια είναι ότι το ρεμπέτικο με την αισθητική, το ύφος και το ήθος του φέρει μαζί και την ελπίδα, μαζί με όλα τα άλλα ευγενή συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και που εκφράζονται μέσα από τα χιλιάδες τραγούδια που εντάσσονται σε αυτό το είδος. Για τούτο, σήμερα που αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες αλλά και άγριες θα λέγαμε καταστάσεις, η λαϊκή μας μουσική με την απέραντη αλλά και βιωματική θεματολογία της παραμένει πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή από ποτέ, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, χτυπάει χορδές και ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα που βρίσκονται σε νάρκη και σιωπή μέσα μας.

Το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η εικονογράφηση της αφίσας του Φεστιβάλ είναι έργο του βραβευμένου εικονογράφου Δημήτρη Κάσδαγλη.


Πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Αυγούστου
21.00 | Ταρσανάς, Ερμούπολη
«Με λένε Σμύρνη»
Μαρία Κατινάρη & Γιώργος Ζορμπάς και οι παιχνιδιάτορες:
Γιώργος Αλεβίζος: ούτι/φωνή
Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι
Στέλιος Κουτσούκος: βιολί
Γιώργος Ντάλλης: πάντζο
Δήμητρα Λαλαδάκη: κρουστά/φωνή

Τρίτη 30 Αυγούστου
21.00 | Ταρσανάς, Ερμούπολη
Rebeti
Αυγερινή Γάτση, Φώτης Βεργόπουλος, Γιάννης Κάτος και Κωστής Κωστάκης. Μαζί τους ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί.

Τετάρτη 31 Αυγούστου
20.30 | Κτήριο Κορνηλάκη (Ηρώων Πολυτεχνείου 98, Ερμούπολη)
Τοπικά σχήματα Σύρου
1. Εστουδιαντίνα Κυκλάδων

2. Ηλίανθος
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: φωνή
Μαρία Πλουμή: λαούτο/φωνή
Δημήτρης Πάντος: κιθάρα/φωνή
Δημήτρης Μαραγκός: ακορντεόν

3. Σαμπάχ
Μαρία Ρούσσου: τραγούδι
Ευάγγελος Νομικός: μπουζούκι/τραγούδι
Μανώλης Ψωμαδάκης: μπουζούκι/δεύτερη φωνή
Νίκος Απέργης: ακορντεόν
Γρηγόρης Λούβαρης: κιθάρα/δεύτερη φωνή)

4. Χου
Χάρης Αναστασιάδης, Θεόφιλος Ζερβός, Νίκος Πλούμπης, Αλέκος Χαλαβαζής, Ανδρέας Χατζηϊωάννου

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου
21.00 | Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία
Σαντούρια Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
21.00 | Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία
Εν Χορδαίς και Οργάνοις


Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη, Πλατεία Μιαούλη
Καθημερινά: 10.00-14.00 & 18.30-21.00
Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι οργανοποιοί: Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καδόγλου Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Πολυταρίδης Γιώργος, Στάμκος Παναγιώτης, Στεφανίδης Γρηγόρης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσιώλης Μάκης, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.


Μουσικό Εργαστήρι με τον Πέτρο Κουλουμή

Τρίτη 30 Αυγούστου, Αίθουσα Γ. Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
Τετάρτη 31 Αυγούστου, Συνεδριακή αίθουσα «Βαλμά» Επιμελητηρίου Κυκλάδων
14.00-16.30

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας κρατήσεων eventbrite


Περισσότερες πληροφορίες: facebook.com/syrosrebetikofestiva

Pin It on Pinterest

Share This