Λουκούμια Λειβαδάρας

Το τρυφερό και νόστιμο λουκούμι της Οικογένειας Λειβαδάρα, είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού της παλιάς παραδοσιακής ανατολίτικης συνταγής και των εξαιρετικής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούμε.

Shop

Λουκούμια, Χαλβαδόπιτες, Παραδοσιακά Γλυκά & Ενθύμια

Το Λουκούμι

Από τα βάθη της Ανατολής στην Ερμούπολη της Σύρου, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μια διαδρομή γνώριμη και πολυταξιδεμένη για την κουλτούρα και την γλώσσα μας, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα αρώματα και τις γεύσεις μας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία για το παραδοσιακό συριανό λουκούμι, ένα γλύκισμα που το συναντάμε για πρώτη φορά στην Τούρκικη κουζίνα τον 15ο αιώνα με την ονομασία rahat hulkum, παραφθορά του οποίου είναι η ελληνική ονομασία του γλυκού. Μία εκδοχή θέλει δημιουργό του γλυκίσματος τον ζαχαροπλάστη Χατζή Μπεκίρ, ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν ο σουλτάνος διαμαρτυρήθηκε πως έσπασε το δόντι από την σκληρή καραμέλα που έτρωγε και αναζητούσε επιτέλους ένα μαλακό γλυκό. Όπως τόσα άλλα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, το λουκούμι ακολούθησε την μοίρα και την πορεία των ανθρώπων στον χώρο και τον χρόνο. Στην Ελλάδα το λουκούμι εισήχθη τον 19ο αιώνα και κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές εκδοχές που εμπλούτισαν την αρχική συνταγή. Η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Σύρο από Χιώτες τεχνίτες, που πρόσθεσαν στη συνταγή την χιώτικη μαστίχα.

Traditional

Παραδοσιακά από το 1923 στη Σύρο

“Η καλύτερη Χαλβαδόπιτα η Λουκούμι που θα δοκιμάσετε!”

Το λουκούμι ήταν κάποτε το γλυκό που δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι το τέλειο συνοδευτικό για έναν καλό, παραδοσιακό ελληνικό καφέ.

Ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, απ’ όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα.
Η τελευταία πινελιά για τη δημιουργία αυτού του μικρού πειρασμού, περιλαμβάνει το πασπάλισμα με άφθονη ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο.
Τα λουκούμια μπορείτε να τα συναντήσετε σε μπουκίτσες ή σε μεγαλύτερα κομμάτια

Shop

Pin It on Pinterest

Share This